Luotettavat lähtötiedot mahdollistivat Johanneksenkirkon julkisivun tarkan korjaussuunnittelun
Tietoa toteutti Johanneksenkirkon ulkovaipasta fotogrammetriset projektiokuvat kirkon julkisivujen korjaussuunnittelua varten. Projekti oli ensimmäinen laatuaan, sillä vastaavia mittatietoja ei tällä laajuudella ole aikaisemmin toteutettu.
Johanneksenkirkossa aloitettiin vuoden 2021 alulla mittava julkisivun peruskorjaus. Tietoa toimitti asiakkaalle rakennuksen koko ulkovaipan kattavat lähtötiedot mittatarkkojen fotogrammetristen projektiokuvien muodossa. Aineistoa käytettiin kirkon julkisivun korjaussuunnittelun pohjana.
Tietoan laatima aineisto mahdollisti julkisivun korjaustyön suunnittelun tehokkaalla työtavalla, joka tuotti säästöä sekä ajallisesti että kustannuksissa: lähtötiedot olivat tarkat ja faktuaaliset, joten niiden avulla vältyttiin yllätyksiltä siirryttäessä suunnitelmatasolta toteutukseen. Korjausrakentaminen on helppoa ja nopeampaa, kun projektin alusta asti tiedetään, mitä pitää korjata. Kirkon remontin on arvioitu kestävän puolitoista vuotta.
Erityishuomiota remontissa kiinnitetään kirkon ulkoseinillä 40 metrin korkeudessa sijaitseviin yli kahteenkymmeneen patsaaseen, jotka ovat vaurioituneet pahoin erityisesti säärasituksen takia. Suojaisammissa paikoissa on vielä jäljellä osa alkuperäisistä betonikoristeista, mutta suuri osa on jo uusittu vanhan mallin mukaisesti kirkon aiemmissa korjauksissa. Uusimmassakin remontissa uusitaan vain kaikkein huonokuntoisimmat koristeet, minkä lisäksi osa korjataan paikan päällä. Koristeiden lisäksi myös muuta julkisivua sekä ikkunoita ja vesikattoa yksityiskohtineen peruskorjataan.
Lähes 130-vuotiaan Johanneksenkirkon julkisivu kuvattiin tarkasti
Johanneksenkirkon suunnitteli tukholmalainen arkkitehti Adolf Emil Melander ja se valmistui vuonna 1891. Helsingin Ullanlinnassa sijaitseva uusgoottilainen kirkko on paikkaluvultaan Suomen suurin kivikirkko. Kirkkoa korjattiin jo ennen sen satavuotisjuhlaa vuonna 1991, ja nyt korjausvuorossa on kirkon julkisivu. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tilasi Tietoalta fotogrammetriset projektiokuvat, joiden pohjalta julkisivuremontti suunniteltiin. Julkisivun korjauksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Helander-Leiviskä.
Kirkon julkisivuremonttia varten tarvittiin kattavat lähtötiedot julkisivun nykytilanteesta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tilasi korjaussuunnittelun mahdollistavan aineiston Tietoalta, koska Tietoalla on Suomen paras osaaminen fotogrammetrisiin mittauksiin. Mittausvaiheen lopputuloksena syntyivät Johanneksenkirkon julkisivusta useampi värillinen pistepilvi sekä julkisivuprojektiot. Mittatarkkojen lähtötietojen ansiosta kirkon julkisivun korjaussuunnitelma oli mahdollista laatia pienintä yksityiskohtaa myöten.
Suomen talven fotogrammetrisille kuvauksille asettamat haasteet päihitettiin
Koska fotogrammetrinen mittaus on valokuvaamista, se vaatii valoa. Johanneksenkirkon ilmakuvaus ajoittui tammi-helmikuulle 2020, jolloin päivänvalon määrä oli vähäinen. Valon puutteen vuoksi kohdetta käytiin kuvaamassa useampana päivänä keskipäivällä, jolloin luonnonvalon määrä oli suurimmillaan. Johanneksenkirkon fotogrammetrisissa kuvauksissa käytettiin dronea.
Kuvausprojektia olisi haitannut pimeyden lisäksi myös lumisade, sillä kirkon päälle satava lumi olisi peittänyt alleen mitattavan pinnan. Lisäksi lumisade olisi haitannut kamerakopterin käyttöä. Kuvausten kannalta vuoden 2020 lumeton alku oli edullinen, ja kuvaukset saatiin tehtyä tavoiteajassa.
Fotogrammetria on varteenotettava haastaja laserkeilaukselle
Kuinka tarkkoja fotogrammetrisesti mitatut kuvat oikeastaan voivat olla? Johanneksenkirkon pistepilvi on niin tiuha, että jopa kirkon sisäänkäynnin vieressä olevan julisteen otsikon pystyy lukemaan. Katso, zoomaile ja hämmästy! Tuplaklikkaamalla kuvaa voit avata sen koko näytölle.
Kuva on alaosassa tarkempi kuin korkeammalla, mikä johtuu siitä, että järjestelmäkameralla on päässyt maantasassa kuvaamaan lähempää kuin dronella ilmassa.
Kun kuvataan näin laadukkaasti, pistetiheys ja pistemäärän tasaisuus koko rakennuksen pinnalla on fotogrammetriassa parempi kuin laserkeilauksessa. Lisäksi kuvantavista mittausmenetelmistä fotogrammetria on silmälle ymmärrettävämpi: katsojan ei tarvitse olla ammattilainen ymmärtääkseen näkemänsä.
Projektitiedot
Tilaaja: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Arkkitehtisuunnittelu: Wilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA avoin yhtiö
Lähtötiedot fotogrammetrisina projektiokuvina: Tietoa Finland Oy