Laserkeilaus on oikein tehtynä luotettava ja todennettava mittausmenetelmä
Laserkeilausta kutsutaan myös nimillä laserskannaus, 3D-keilaus ja 3D-skannaus. Kun kohde mitataan laserkeilaamalla, se tulee mitattua yhdellä kertaa – myös niiltä osin, joiden mittausta ei tiedetty vielä tarvittavan. Laserkeilauksella tuotettu yksityiskohtainen ja mittatarkka mittausaineisto on havainnollinen ja yksiselitteisesti ymmärrettävissä. Sen oikeellisuus voidaan todentaa, ja mahdolliset virheet voidaan löytää jälkikäteen ilman uusia mittauksia. Perinteisillä mittausmenetelmillä tämä ei onnistu.
Laserkeilauksia voidaan tehdä hankkeen eri vaiheissa. Esimerkiksi pintojen purun myötä paljastuvat rakenteet voidaan mitata laserkeilaamalla. Työmaavaiheessa laserkeilatun pistepilven ja suunnitelmamallin välillä tehtyjen toteumavertailujen avulla voidaan havaita mahdollisia puutteita tai laadullisia poikkeamia. Rakentamisen aikana kohteen rungosta mitattu pistepilvi on itsessään lopputuote, joka kuvaa toteumaa. Laserkeilausta voidaan hyödyntää myös kesken hankkeen tehtävässä toteumamallinnuksessa.
Laserkeilaus tuottaa kolmiulotteisen pistepilven
Laserkeilaus on optinen mittausmenetelmä, joka perustuu lähetettyjen laserpulssien ja pinnoista takaisin heijastuneiden paluupulssien kulkeman ajan mittaamiseen. Laserkeilain tallentaa etäisyyshavaintojen sarjan, joka muodostaa kolmiulotteisen pistepilven.
Pistepilvi on laserkeilauksella, fotogrammetrialla tai muilla mittausmenetelmillä tuotettu mittauspisteistä koostuva kolmiulotteinen geometriatieto kohteesta. Pistepilven muodostavat pisteet voivat sisältää geometrian lisäksi myös muuta metadataa, kuten pisteiden intensiteetin tai värin.
Pistepilvi toimii suunnittelun, mittauspiirustusten tuottamisen ja inventointimallinnuksen lähtötietona. Pistepilven pohjalta voidaan tuottaa myös muuta aineistoa, kuten ohjelmallisesti tuotettuja 3D-pintamalleja, pyörähdys- ja projektiokuvia tai leikkauksia. Helposti hahmotettava pistepilvimalli on hyödynnettävissä myös sellaisenaan esimerkiksi kohteen ja sen geometrian mittaamisessa, analysoinnissa sekä visualisoinnissa. Pistepilvestä on mahdollista mitata koordinaatteja, etäisyyksiä sekä pinta-aloja, minkä lisäksi siitä voi myös tutkia laserpisteistön ominaisuustietoja. Pistepilvimalliin voi virtuaalisesti astua sisään.
Jos pistepilviaineistosta halutaan muodostaa BIM-malli, tarvitaan lisäksi rakennuksen tiloihin liittyvää tietoa, kohteen rakennetekniset asiakirjat, rakennusteknistä asiantuntijatietoa sekä tarvittaessa lisätutkimuksia esimerkiksi kohteen piilossa olevista rakenteista.
Laserkeilaus on räätälöitävissä vastaamaan kohteen tarpeisiin
Laserkeilaamalla tehdyn mittauksen tarkkuutta voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Yksityiskohtaisimmillaan laserkeilaus tuottaa kohteesta dataa alle millimetrin tarkkuudella. Laajempia kohteita skannatessa tarkkuus saatetaan määrittää senttimetreissä. Tällaisen tarkkuuden käyttökohteita ovat esimerkiksi maastokartoitukset. Kun laserkeilauksen laajuus ja tarkkuus ovat tarkoituksenmukaiset, suunnittelijoilla on käytössään mitoitukseltaan oikeiden suunnitelmien tuottamiseen tarvittavat tiedot.
Laserkeilauksen yhteydessä voidaan tavallisesti ottaa valokuvia jokaiselta kojeasemalta, mutta on hyvä ottaa huomioon, että valokuvien ottaminen mittauksen yhteydessä lisää kojeasemalla käytettävää aikaa. Se vaikuttaa työn kestoon, aineistojen jälkikäsittelyyn sekä datamääriin. Pistepilvet voidaan värjätä keilauksen yhteydessä otetuilla kuvilla, jolloin jokaiselle 3D-pisteelle saadaan RGB-väriarvo.