Virtuaalitodellisuus ja sairaalahankkeet

Kun rakennuksen tietomallista tehdään kolmiulotteinen virtuaalimalli, voivat rakennuksen loppukäyttäjät tutustua rakennussuunnitelmaan luonollisissa mittasuhteissa.

3D Render Oy:n toteuttaman HUS Siltasairaalahankkeen CAVE-virtuaalimallin kuva pääsi Kunnallis Suomen painoksen etusivulle – eikä turhaan. Virtuaalitodellisuudesta saatavat hyödyt ovat alkaneet jalkautua myös rakentamisen puolella. Kun rakennuksen tietomallista tehdään kolmiulotteinen virtuaalimalli, voivat rakennuksen loppukäyttäjät tutustua rakennussuunnitelmaan luonollisissa mittasuhteissa. Eli saadaan aikaan hyvä kuva siitä mikä toimii arjessa ja mikä ei. Käytännössä suunnittelutyön edetessä, esim. sairaalahankkeessa lääkärit, sairaanhoitajat ja muu tekninen henkilökunta voi simuloida tavallista työpäiväänsä aidon oloisesti 1:1 mittakaavaan projisoidussa virtuaalitilassa. Tällä tavalla palaute; isot ja pienet huomiot saadaan tehokkasti kerättyä käyttäjiltä oikeassa vaiheessa eli silloin kun kallista rakentamisvaihetta ei ole vielä tehty. Potentiaaliset putteet ja hyvät ideat saadaan huomioitua silloin kun niihin puuttuminen on vielä edullista eli suunnittelun aikana.

 Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

(Render on osa Tietoa Finland Oy konsernia)