
Ihmiset visualisointikuvissa - Case Hattara
Ihmisten tuominen luontevaksi osaksi visualisointikuvia edellyttää 3d-työskentelyn ja studiovalokuvauksen saumatonta yhdistämistä. Kehittämillämme työtavoilla saadaan kollaasimaiset kuvapankki-ihmiset ja vahanukkemaiset 3d-ihmiset korvattua kuvan viestiä vahvistavilla henkilöhahmoilla.
Visualisointikuvien teknisen laadun kehitys on ollut nopeaa viime vuosina. Tietomallintamisen vakiintuminen standardityötavaksi on helpottanut myös arkkitehtitoimistojen mahdollisuuksia tuottaa vaivattomasti suunnittelutyötä tukevaa visualisointiaineistoa oman työn ohessa. Erityisosaamista vaaditaan kuitenkin edelleen: asuntomarkkinointivisualisoinneissa ei riitä pelkkä hyvä tekninen taso, vaan visualisointien täytyy olla keskeinen osa kohteen markkinointiviestintää. Osana tätä kehitystä olemme tuoneet visualisointikuviin ihmisiä, jotka tukevat kohteen tarinaa; kuvakerronta saattaa jopa rakentua ihmisten ympärille, kuten Lähi-Tapiolalle tuotetuissa As Oy Espoon Hattaran visualisoinneissa.
Projekti tehtiin tiiviissä yhteistyössä mainostoimiston kanssa. Halusimme toteuttaa mainostoimiston ajatuksen kohteen “markkinointikeijusta”, fiktiivisestä hahmosta, joka voisi seikkailla luontevasti eri asunnoissa ja kohteen ympäristössä. Tämän idean hieno toteuttaminen perinteisesti – eli kuvapankeista löytyvillä ihmishahmoilla – ei olisi onnistunut mitenkään. Osa tarvittavista kuvista saatiin toki valokuvattua olevassa ympäristössä, kuten esimerkiksi metron liukuportaissa. Arkkitehtitoimiston tietomallin ja keijuhahmon yhdistäminen vaati hahmon kuvaamista studioympäristössä. Astuimme vielä askeleen pidemmälle, ja konstruoimme visualisointikuvien tilanteet huolellisesti etukäteen 3d-mallin avulla. Tämä mahdollisti studiossa kuvatun ihmishahmon tarkan upottamisen visualisointeihin; valo tulee täsmälleen oikeasta suunnasta, oikean värisenä ja oikealla intensiteetillä. Myös kuvakulma ja käytetty polttoväli on “oikein”. Lopputuloksena on kuvasarja, jossa markkinoitava kohde elää saumattomasti yhdessä olemassa olevan ympäristön kanssa.
Huolellisesti stailatun ja kuvatun ihmishahmon käyttäminen rakennusalan visualisoinnissa on erityisen tehokasta siitä syystä, että se on niin harvinaista; perinteisesti visualisoinneissa käytetään kuvapankeista poimittuja ihmisiä, jolloin ihmiset lähinnä auttavat havainnollistamaan mittakaavaa. Valo, perspektiivi ja kulttuuriset yksityiskohdat eivät koskaan voi tällaisissa kuvakollaaseissa olla täysin kohdallaan.