Keski-Pasilan tripla-hanke

Tietoa Finlandin inventointimallista saatiin luotettava lähtötilanne Pasilan asema-alueen uudistamistyölle

Keski-Pasila kehittyy uusien liikennehankkeiden ja alueen huomattavan lisärakentamisen kautta entistä merkittävämmäksi ja elinvoimaisemmaksi keskukseksi. Pasilan uudistaminen alkaa keskustakorttelista ja sen Tripla-keskuksesta. Tripla tulee olemaan Helsingin julkisen liikenteen keskipiste.

Laserkeilauksella tarkat mittatiedot kohteesta

YIT Rakennus Oy aloitti Tripla-hankkeeseen kuuluvan Pasilan asema-alueen uudistamistyön tietomallintamalla ja mittaamalla vanhat rakenteet laserkeilauksen avulla.

Koska kyseessä on poikkeuksellisen vaativa ja julkisen liikenteen kannalta merkittävä hanke, oli kohteesta erittäin tärkeää saada luotettava ja mittatarkka inventointitietomalli.

”Laserkeilaus oli ainoa oikea keino saada tarpeeksi tarkka lähtötilanne kohteesta”, toteaa YIT Rakennus Oy:n projektipäällikkö Jarkko Ilkka. ”Tietoa Finland Oy vastasi koko Pasilan vanhan asemarakennuksen, laiturialueen ja rataosuuksien laserkeilauksesta ja mallintamisesta. Projekti sujui aikataulussa ja olimme tyytyväisiä Tietoa Finlandin ammattitaitoon ja osaamiseen”, Ilkka jatkaa.

”Tietoa Finland hoiti kohteen inventointimallinnuksen ammattitaitoisesti”, toteaa projektin rakennesuunnittelusta vastaavan Finnmap Consultingin sektorijohtaja Ahti Rantonen. ”Vaativan kohteen riskienhallinnan kannalta oli erittäin tärkeää saada yksityiskohtaiset mitat ja tiedot lähtötilanteeksi, jotta voidaan lähteä suunnittelemaan vanhan päälle uutta”, Rantonen mainitsee. 

Inventointimalli suunnittelun lähtötiedoiksi
Tietomallien hyödyntäminen on yleistynyt rakennusalalla ja siitä on muodostumassa uusi standardi. Suunnittelua ja suunnitelmien yhteensovittamista helpottaa, kun lähtötilanne on mitattu ja mallinnettu huolellisesti. Näin kaikki päätökset voidaan tehdä todellisen tiedon pohjalta ja päästään ennakoimaan ja poissulkemaan mahdolliset mittavirheet. 

Tilaaja: YIT Rakennus Oy
Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting
Inventointimalli: Tietoa Finland Oy

Jutussa haastateltuna YIT Rakennus Oy:n projektipäällikkö Jarkko Ilkka ja Finnmap Consultingin sektorijohtaja Ahti Rantonen.